09 lokakuuta 2015

Gaudín Barcelona

Barcelona on Antonio Gaudín kaupunki. Hänen omaperäinen arkkitehtuurinsa näkyy kaikkialla ja miljoonat turistit ihailevat vuosittain hänen töitään. Itse lumouduin tietystikin Sagrada Familiasta, Casa Batilósta ja Palau Güellista. Parc de Güell ei minua niinkään innostanut. Sehän jäikin vähän kesken, koska toivottua asuinaluetta ei sinne saatu aikaan.

Antonio Gaudí (1852 - 1926) sairasti vakavaa reumatismia, minkä vuoksi joutui pysyttelemään aloillaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Hän käytti aikaansa luonnon tutkimiseen, mikä näkyy hänen arkkitehtuurinsa luonnonmuodoissa. 73-vuotiaana kerjäläisen näköinen Gaudí joutui raitiovaunun töytäisemäksi ja menehtyi saamiinsa vammoihin muutamassa päivässä.

Sagrada Familia


Ulkopuolella satojen metrien kiemurteleva jono, joka aamu... Niinpä tyydyin ensimmäisellä Barcelonan vierailulla ihastelemaan katedraalia vain ulkoa. Toisella visiitillä ohitin jonon opastetulla kierroksella - ja kyllä kannatti! Opas kertoi sisäpilarien kasvimuodoista, niiden rakenteesta ja asennosta; lasimaalausten värimaailmasta, mikä oli erilainen ilmansuuntien mukaan... Huokailin ihastuksesta. Monta katedraalia ja kirkkoa olen elämässäni nähnyt, mutta tämä on niistä sykähdyttävin.

Palau Güell


Eusebio Güell oli miljonääri, monella alalla toimiva liikemies. Gaudí suunnitteli Palau Güellin perheen asunnoksi. Se sijaitsee Ramblan ja oopperan kupeessa. Gaudín kädenjälki ei rajoittunut vain arkkitehtonisiin rakenteisiin, vaan hän suunnitteli sisustuksen yksityiskohtia myöten: upeita puuleikkauksia oviin ja saranoihin, takorautaiset ikkunanpielet, portaikot, sisäkattojen kupolit... Väritys oli aika tumma, mutta yksityiskohtien runsaus häikäisevää. Ja ikkunasta näkyi tämän päivän Barcelonan vilkas katuelämä. Melkoinen kontrasti.

Casa Batiló

Josep Batiló oli tekstiilipohatta, joka antoi talonsa muutostyöt Gaudín suunniteltavaksi. Rakennuksessa on 8 kerrosta, kukin pinta-alaltaan noin 450 m2. Casa Batilón julkisivut ovat upeita takorautaisine koristeineen. Kaakelipinnoitettu sisäpiha jäi myös mieleeni. Sinisävyiset kaakelit ovat alakerroksissa vaaleammat, koska valoa on vähän, väri syvenee yläkerroksiin mentäessä valonmäärän lisääntyessä. Huikeata on ajatella, että kaikki tuo ja edistykselliset tuuletustekniikat ym. toteutettiin 1800-1900-lukujen vaihteessa.


Kuvat netistä.

2 kommenttia:

  1. Moi! Hienoa nähdä kuvia Sagrada Familiasta. Olen siellä kyllä vieraillut, mutten vielä ole kirjoittanut siitä blogiini. Gaudi on aivan mahtava, mutta vielä mahtavampia ovat barcelonalaiset, jotka antoivat hänen rakentaa!

    t. Tiina
    tiinanpatikointi.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Sanopa muuta Tiina! Varmastikin Gaudin rakennukset herättivät aikanaan paljonkin polemiikkia sen verran erikoisia ovat - tänäkin päivänä. Mutta niin upeasti istuvat modernien rakennusten lomaan. Kiitos sinulle kommentista, käynpä kurkkaamassa sun patikointeja!

    VastaaPoista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

OBS. All comments containing an advertising link shall be removed.

Floral Passions ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.