Antonio Gaudí (1852 - 1926) sairasti vakavaa reumatismia, minkä vuoksi joutui pysyttelemään aloillaan lapsuudessa ja nuoruudessa. Hän käytti aikaansa luonnon tutkimiseen, mikä näkyy hänen arkkitehtuurinsa luonnonmuodoissa. 73-vuotiaana kerjäläisen näköinen Gaudí joutui raitiovaunun töytäisemäksi ja menehtyi saamiinsa vammoihin muutamassa päivässä.
Sagrada Familia
Ulkopuolella satojen metrien kiemurteleva jono, joka aamu... Niinpä tyydyin ensimmäisellä Barcelonan vierailulla ihastelemaan katedraalia vain ulkoa. Toisella visiitillä ohitin jonon opastetulla kierroksella - ja kyllä kannatti! Opas kertoi sisäpilarien kasvimuodoista, niiden rakenteesta ja asennosta; lasimaalausten värimaailmasta, mikä oli erilainen ilmansuuntien mukaan... Huokailin ihastuksesta. Monta katedraalia ja kirkkoa olen elämässäni nähnyt, mutta tämä on niistä sykähdyttävin.
Palau Güell
Casa Batiló
Josep Batiló oli tekstiilipohatta, joka antoi talonsa muutostyöt Gaudín suunniteltavaksi. Rakennuksessa on 8 kerrosta, kukin pinta-alaltaan noin 450 m2. Casa Batilón julkisivut ovat upeita takorautaisine koristeineen. Kaakelipinnoitettu sisäpiha jäi myös mieleeni. Sinisävyiset kaakelit ovat alakerroksissa vaaleammat, koska valoa on vähän, väri syvenee yläkerroksiin mentäessä valonmäärän lisääntyessä. Huikeata on ajatella, että kaikki tuo ja edistykselliset tuuletustekniikat ym. toteutettiin 1800-1900-lukujen vaihteessa.
Kuvat netistä.
Moi! Hienoa nähdä kuvia Sagrada Familiasta. Olen siellä kyllä vieraillut, mutten vielä ole kirjoittanut siitä blogiini. Gaudi on aivan mahtava, mutta vielä mahtavampia ovat barcelonalaiset, jotka antoivat hänen rakentaa!
VastaaPoistat. Tiina
tiinanpatikointi.blogspot.fi
Sanopa muuta Tiina! Varmastikin Gaudin rakennukset herättivät aikanaan paljonkin polemiikkia sen verran erikoisia ovat - tänäkin päivänä. Mutta niin upeasti istuvat modernien rakennusten lomaan. Kiitos sinulle kommentista, käynpä kurkkaamassa sun patikointeja!
VastaaPoista