20 lokakuuta 2015

Svetlana Aleksijevits


Svetlana Aleksijevitsille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto 2015. Ukrainan neuvostotasavallassa vuonna 1948 syntynyt Aleksijevits on valkovenäläinen toimittaja ja kirjailija. Häneltä on suomennettu kaksi teosta:

- Sodalla ei ole naisen kasvoja  
- Tsernobylista nousee rukous 

Näitten painokset on ilmeisesti loppuunmyyty, koska Adlibriksestäkään ei löytynyt. Sieltä nämä kaksi ja muitakin teoksia löytyy kyllä ruotsinnoksina. Ainakin pääkaupungin kirjastoista nämä suomennetut ovat lainattavissa. 

En ole tutustunut Aleksijevitsin tuotantoon, mutta nyt päätin niin tehdä. Tilasin espanjankieliset versiot Casa del Librosta, koska minulla on tämä päähänpinttymä. Haluan pitää yllä kielitaitoani, jotta se on hyvässä terässä ensi kevään lomamatkalla. Innolla odotan kirjojen saapumista ja tutustumista kirjailijan haastatteluihin perustuvaan tyyliin.

Omia muistojani Tsernobylin räjähdyksestä:
Tsernobylissa tapahtui järkyttävä ydinvoimaräjähdys huhtikuun lopulla 1986. Neuvostoliiton viranomaiset kielsivät tapahtuneen aluksi. Itse olin ollut Kreetalla tennismatkalla ja koko seurueemme oli autuaan tietämätön tapahtumasta. Paluulennolla vappuaattona vasta kuulimme tästä. Sittenhän pelkoa ja polemiikkia riittikin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

OBS. All comments containing an advertising link shall be removed.

Floral Passions ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.