03 toukokuuta 2016

Tellima - Tellima grandiflora


Itse asiassa olen vähän kahden vaiheilla tykkäänkö tästä vai en. Kukat ovat hyvin vaatimattomat, keijunkukkatyyppiset. Mutta aivan loistava, hiukan isompi peittoperenna tämä on. Hyviin puoliin kuuluu myös se, että tellima talvehtii lehtineen, joten heti keväällä on vihreää näkyvissä. Itsellä eivät Heucherat jostain syystä menesty kovinkaan hyvin, joten niitten korvikkeena hyvä - vaikkakaan ei ole niitä loistavia purppuraisia lehtisävyjä.

Vuosia sitten kasvatin oman tellimakantani alut siemenestä. Sen jälkeen niitä on riittänyt: siementaimia ympäri ämpäri! Kasvuvauhti on huima: kesässä pienestä alusta kasvaa iso pehko. Ja muuten, pikkuiset tellimavauvat on tosi nättejä.

Tellima grandiflora is an excellent ground cover which self seeds abundantly. The flowers are very modest. It keeps its leaves partly during the winter so it appears green when the snow melts.
Istutin viime keväänä tellimaa pihalammikon viereen keltapäivänliljojen eteen. Nyt aion ne tuossa korvata Ronsytiarellalla - Tiarella cordifolia, koska tellimat leviävät liikaa.


Tässäkin isojen jasmikepensaitten juurella aika huonossa maassa tellimat ovat levinneet hyvin vain yhdessä kesässä. Noissa  aukkopaikoissa on alasleikattua Loistoangervo 'Odensalaa' - Spiraea japonica 'Odensala'.


Ja jopa terassin alta löytyy tämmöinen vauvapopulaatio! Olen pari kesää putsannut vuohenputkesta yhtä pientä loivaa rinnettä. Sinnepä keskitän kaikki ylimääräiset tellimat. Rellestäkööt siellä. Kumpikohan voittaa, tellima vai vuohenputki?


Kukkiva tellima netistä.

11 kommenttia:

 1. Ihan uusi tuttavuus minulle! Pistän kasvin mieleen, sillä puutarhassani olisi käyttöä kestävälle peittoperennalle.

  Keijunkukat heittävät minulla yleensä henkensä parin vuoden jälkeen, niitä en yritä enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä menestyy käytännössä missä vaan eikä kaipaa hoitoa. Ei kiitos heucheroita minullekaan enää!

   Poista
 2. Minulle kepais, tykkään maaanpeitekasveista ja tuon lehdet ovat kauniit minun silmään. Kukkavana muistuttaa jollain tapaa kuunliljan kukkaa, tuollainen pitkä ruipelo ;)

  VastaaPoista
 3. I like Tellima grandiflora. Here it grows like weed, because they are selfsowing but they are easy to remove and I love the green between the other plants for I don't want to see bare soil in summer. The flowers are not spectacular but I have these plants for the foliage.

  VastaaPoista
 4. Belas fotografias.
  Um abraço e uma boa semana.

  VastaaPoista
 5. Uusi tuttavuus minullekin, mutta lupaavan rönsyilevä.

  VastaaPoista
 6. Wonderful! Spring, sun and lovely nature!

  Best, Joana

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti tellima voittaa! :)
  Todella kauniit lehdet ja nopeasti leviävälle perennalle olisi paikkoja täälläkin.
  Kiitos hyödyllisestä postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan :) Vaikka ei taida olla mitään vuohenputken voittajaa.
   Listasin tuonne vastaukseeni Sadulle täällä hyvin (lähes hoidotta) viihtyviä ja helppoja maanpeitekasveja. Toivottavasti saat vinkkiä!

   Poista
  2. Kiitos, hyödyllinen lista ja onneksi mainitsit tuoksukurjenpolven. Ostin viime vuonna ensimmäisen (lapun mukaan 'Spessart'). Minusta sen tuoksu on aivan taianomaisen ihana. Niitä pitää muistaa nyt etsiä lisää. :)

   Poista
  3. Googlasin tuon 'Spessartin'. Sehän on aivan ihana! Minulla on vain tavallista pinkkiä, 2-3 tainta on levinnyt moniksi neliöiksi. Peittokurjenpolvi 'Biokovo' on myös kaunis , kasvustoltaan matalampi.

   Ihmisten hajuaisti on jännä. Minun nenääni taas tuoksukurjenpolvi, ainakin tämä tavis, tuoksuu pahalle :) Ehkä Spessart tuoksuu paremmalle! :)

   Poista

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

OBS. All comments containing an advertising link shall be removed.

Floral Passions ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.