13 toukokuuta 2016

Näössäkö vikaa?Puutarhassani on jo monta vuotta kasvanut saarnivaahtera - Acer negundo. Se on monirunkoinen harvalatvuksinen pikkupuu. Mutta ikinä en ole huomannut sen kukkia! Eli tämäkin hyöty aloittamastani valokuvausharrastuksesta on. Puu on juuri nyt aika hienon näköinen näine pienine huiskilomaisine hedekukintoineen.
This Acer negundo has grown in my garden for years but I have never before noticed its funny flowers. Right now it looks quite spectacular in the evening sun! Maybe it blooms more abundantly this year than usual - or it is something wrong in my eyes...


Googlailin hiukan tietoja ja vasta nyt opin, että saarnivaahtera on kaksikotinen puu, jolla hede- ja emiyksilöt ovat erikseen. Arboretum Mustilan sivuilta lainattua:
  • Saarnivaahtera on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Se on amerikkalaisista vaahteralajeista laajimmalle levinnyt. Ulkonäöltään se poikkeaa suuresti muista vaahteralajeista, sillä sen lehdet muistuttavat saarnen (Fraxinus) lehtiä. Ne ovat päätöparisia, enimmäkseen viisilehdykkäisiä. Syysväri on keltainen.
  • Saarnivaahtera on kaksikotinen kasvi, jonka hedepuissa on tiheitä, pienikukkaisia huiskilokukintoja ja emipuissa pitkiä, riippuvia terttumaisia kukintoja. Puu kukkii aikaisin keväällä ennen lehtimistä, ja varsinkin hedekukinta voi olla näyttävä.
  • Saarnivaahtera on nopeakasvuinen pioneerilaji. Sitä on käytetty eroosion torjuntaan Kiinassa, jossa se on laajasti villiintynyt.
Meillä puun kasvupaikka ei ole ihanteellinen. Aurinkoa kyllä on, mutta paikka on kuiva. Kiltisti se on tuossa kuitenkin kasvanut ja minua ilahduttanut vaalealla lehdistöllään. Mutta oikeasti ihmettelen, missä silmäni ovat olleet! Vai voiko olla niin, että saarnivaahtera kukkii tänä keväänä tavallista näyttävämmin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

KIITOS kommentistasi ♥ THANK YOU for your comment ♥

OBS. All comments containing an advertising link shall be removed.

Floral Passions ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja itse. Blogger-blogina noudatamme Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivultaYksityisyydensuoja ja Googlen sivulta.