16 kesäkuuta 2016

Ruusuressukat - Poor Roses!Minulla on monta kurtturuusulajiketta ja ne voivat kaikki hyvin ja ovat elinvoimaisia viime talvenkin jälkeen, mutta moni muu ruusulajike kituu ja on surkeassa kunnossa. Tässäpä listaa näistä onnettomista:

All my many Rosa rugosas are fit and well but others are very sad looking:

Hurdal
Hurdal, huono kuva kesältä 2015
1. Norjanruusu Hurdal - Rosa alba-ryhmä 'Hurdal'
Minulla on kaksi kappaletta. Toinen on laiha, koska kasvaa varjossa, toinen oli viime kesänä upeampi kuin koskaan tuossa pihakeinun kupeessa. Mutta nyt se on kuivattanut varmaan puolet versoistaan, kaunista yleiskuvaa siitä ei tänä vuonna saa.

I have two Hurdals. Both have a lot of dry branches, maybe I have to cut them down after blooming. Last summer they were quite splendid!

Poppius

2. Poppius - Rosa Pimpinellifolia-ryhmä 'Poppius'
Vattukärsäkkäiden ja kirvojen hyökkäyksen kohteena ressukka... Kolme nuorta Poppiustani joutuivat talvella myös pupujen muotoilemiksi. Kauneudesta ja kukkaloistosta ei voi puhua. En ole ennen huomannut pilkutusta terälehdissä. Onkohan niitä yleensäkin vai vaan tänä kituvana vuonna?

My 4 Poppius are very sad looking. Tiny beasts and in the winter bunnies did their job.

Papula

3. Papulanruusu - Rosa Pimpinellifolia-ryhmä 'Papula'
Tämähän on aivan vimmainen leviäjä, vain yhden olen säästänyt. Kirvat ja vattukärsäkkäät sekä kuivuus ovat tehneet tehtävänsä. Surkean näköinen, kukkii vain muutamalla kukalla.

The same story here - tiny insects & dry May. My only Papula is very sad looking...

Mikähän ihme punaisuus on Louiseen iskenyt :)
Kuva kesältä 2015
4. Louise Odier - Rosa borboniana 'Louise Odier'
Palellutti viime talvena melkein kaikki versonsa, tosin puskee nyt uusia. Ei kuki vielä eikä nuppujakaan näy.

My Louise Odier suffered severely from last winter and lost in freeze half of its branches. There are new sprouts however, hopefully it blooms later on.

Pitääköhän tyystin kurtturuusuihin pitäytyä?

Kukassa nyt rugosat Belle poitevine, Jens Munk, Zwerg, Rootes Meer, 
joku tuntematon, Hansa, Pappilanneito, Schneekoppekin aloittelee...

Miten teidän ruusut jaksaa?
I think I'll continue to rely on frost tolerant & strong and disease free Rugosas!

11 kommenttia:

 1. Minä istutin Hurdalin viime kesänä ja nyt se on kovassa kasvussa. Selvisi ensimmäisestä talvestaan hyvin. Sen sijaan poppiukseni on todella surkea. Jokin ötökkä - pistiäinen tahi muu - söi sen lehdet onnettomiksi ja muutenkin se on kyllä niin onnettoman näköinen.
  Ilon vei talvi ja sen tilalle ostin jo uuden. Samoin kirjoapteekkarinruusun menetin. Sointu, Sävel ja Lumo ovat elossa, mutta huonokuntoisia. Ritausmasta vei talvi lähes kaikki isommat oksat. Ruusu on kuitenkin elossa ja pukkaa jo uutta kasvua. Myös juhannusruusu on kärsinyt, mutta kukkii kauniisti niillä oksilla, jotka selvisivät. Mitä nyt tämän sateen ja myrskyn jälkeen kukista on jäljillä. Kirvoja ja kaikenlaisia ötököitä on hurjat määrät. Ruusujen kanssa elämä tuntuu olevan varsinaista taistelua, vaivasta toiseen rientäen. Silti niistä vähäisistäkin kukista jaksaa joka kerran iloita ihan yhtä suurella innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimpinellaruusuja syövät vattukärsäkkäät. Nuppu taittuu ja tipahtaa pois. Kuulemma on myrkkyä niitä vastaan olemassa, tosin itse en ole koskaan myrkyttänyt. Plus sitten tämän vuoden kirvat!! Pihajasmikkeenkin lehdet ovat aivan rullalla! Ei tää Suomen ilmasto ole ruusuille otollinen, tosin viime talvihan oli poikkeuksellinen.

   Omat Hurdalini tilasin noin 8 vuotta sitten Oulujoen taimistolta. Ne ovat voineet hienosti tähän kevääseen asti. Vanhoiksiko ovat tulleet?

   Jännä että Ritausmakin kärsi, vaikka on kurtturuusu. Itselläni pieni valkoinen rugosa Henry Hudson oli ainoa Oulujoen taimista, joka heitti henkensä. Hyvä taimisto ja palvelu pelaa, suosittelen.

   Taisin sinulle aiemmin jo mainitakin, että meillä on moreenia ja tavattoman kuivaa ja kivistä. En jaksa kovin herkkiä kasveja paapoa. Hyvällä onnella menestyvät 2-3 vuotta ja sitten stoppi.

   Samaa mieltä, että jokaisesta kukasta iloitsee. Niin pönttöjä me ollaan :)

   Poista
 2. I think there is a bit too much rain everywhere. The photos are great.
  Magdalena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. We had it very dry but today started the pouring rain. The whole other Europe has suffered of rain and floods. They can't even keep the ATP tennis schedules in Queens - or last week in Stuttgart!!

   Poista
 3. Sinullahan on todella paljon ruusuja. Pidän ruusuista kovasti, mutta en varmaankaan osaa niitä kasvattaa, kun aina tuntuvat menehtyvän. Tosi mukava katsella muiden ruusukuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitse näitä vahvoja ruusuja Anneli, kanadalaisia ja kurtturuusuja. Ne ovat melko takuuvarmoja. Kurtturuusuista parhaita kukkijoita minulla ovat hennon roosa Schneekoppe eli Snow Pavement, vanha roosa Zwerg (ihana!!!) ja pinkin punainen Rootes Meer.

   Jahka enemmän kukkia avautuu, esittelen heidät!

   Poista
 4. Your photos are lovely. We too have had a lot of very heavy rain here in the UK and my roses are looking a bit battered and sorry for themselves. At least it has filled the water butts. Have a good evening :)

  VastaaPoista
 5. Piti heti googlata nuo mainitsemasi ruusut:) Minä en sitten ikinä ole tykännyt tuosta Poppiuksesta, vaikka monet sitä kehuu niin. Ilmeisesti sitä on vaivannu koko ajan joku ötökkä, kun on niin ruma ja kitunen. Nyt leikattiin reilusti vanhoja oksia pois.
  Ajattele, kun Pohjantähtikin kuoli, tai on yhdessä oksassa kolme silmua, jotka jököttää vaan. Luulin sen kestävän läpi Suomen. Fairy maanpeiteruusu kuoli, samoin Robustaruusut.
  Kaikki muutkin on jotenkin alamaissa ja kitusia, kai kirvat vaivaa, kun lehtiä rutussa. Prairie Joy kuoli, nyyh, se oli niin kaunis ruusu. Williamin keltaruusu hengissä, samoin molemmat Louiset. Jens Munkista nousee yksi uusi alku, Linnanmäki, Juhannusruusu, Tarja Halonen ja Juhannusmorsian kunnossa. Sofia aloittelee ensimmäistä kukintaansa meillä, Tove Janssonin ostin tänä vuonna. Kukintaa odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi Maatuska :( Kyllä näitten ruusujen kanssa ihmeessä on. Poppius on täälläkin ollut surkea ja kituva vuosikaudet. Siirsin sen parempaan paikkaan, mutta ei auttanut. Uudet pupujen muotoilemat kasvavat hyvin, mutta eiväthän ne kuki - kukat tulee toisen vuoden versoihin! Pohjantähden hävitin kun se oli niin pahuksen piikikäs ja joka vuosi täynnä kirvoja... Muutaman Minetten hävitin, koska se avasi kukkansa vain yhtenä kesänä kymmenestä... Aina ne mätäni. Harrisonin keltaruusut hävisivät ihan itte... Ja moni muukin, myös Williamin keltaruusu :))

   Oikeastaan vähän naurattaa omakin ruusushow :) Kurtturuusut ja tuo ainokainen kanadalainen porskuttavat!

   Poista
 6. Liebe Riitta,
  schön dass du bei mir auf dem Blog vorbeigeschaut hast.
  Deine Fotos sind wunderschön. Der blaue Himmel und die Regentropfen auf den Rosen, einfach schön.
  Viele Grüße
  Silke

  VastaaPoista
 7. Kauniit ruusut! Ja ihanan väriset!

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.