25 lokakuuta 2021

Krapu / Crab w 43 - EinoEINO

Muistan ison ja sokkeloisen Onnelan hovin, jota asutti kummisetäni Eino, yksinkertainen ja vähän hullu vanhapoika. Rakennus oli melko räjähtänyt, mutta kiihotti meidän lasten mielikuvitusta. Minusta hovi puistoineen oli kappale kauneinta Karjalaa: mahtavat vaahterat, huvilan pitsileikkaukset ja lasikuistin pikkuruutujen värikkäät lasit. Einon mansikka- ja vadelmamaat olivat naapuruston parhaiten hoidetut. Eino maksoi meille poimijoille paremman litraliksan kuin meidän äiti ja osti aina Buttenhoffin herkkuviinerit lisäksi. Hän oli sulaa vahaa käsissäni.

Kun Einon voimat hiipuivat, huvila rapistui entisestään ja viljelyt jäivät. Kaupunki luokitteli Vuokselle katsovat maat puistoalueiksi ja anasti ne puoli-ilmaiseksi ja kaavoitti ne kohta luksustonteiksi, joille paikkakunnan silmäätekevät rakennuttivat hulppeat talonsa. 
 
100 sanan krapuhaastetta vetää SusuPetal. 
Viikon 41 krapusanat ovat hullu, kappale, hiipua.

Crab is a 100 word Finnish writing challenge. 
Words for the week 41 are fool, piece, wane.

EINO 

I remember the big and labyrinthine Court of Onnela, inhabited by my godfather Eino, a simple and a little crazy single man. The building was a wreck, but it aroused the imagination of us children. I think the villa with its park was a piece of the most beautiful Karelia: the magnificent maples, the wooden lace cuts of the villa and the colorful small squares of the glass porch. Eino’s strawberry and raspberry lands were the best maintained in the neighborhood. Eino offered us berry pickers a better price per liter than my mother and always bought Buttenhoff’s delicacies in addition. He was melted wax in my hands. 

As Eino's strength waned, the villa deteriorated further and the lands were left with no care. The city classified the lands overlooking the River Vuoksi as park areas and grabbed them semi-free and soon zoned them as luxury lots on which the big bosses of the locality built their lavish houses.

Photo Wikipedia.
HUOM.Kuva ei ole siitä Einon Onnelan hovista, vaan kuvituskuva Terijoen villoista.

❤︎❤︎❤︎
#der natur donnerstag #garden affair #gartenglück #image-in-ing #krapu #makrotex 
#my corner of the world #tuesday's treasures #t in die neue woche #wednesday around the world

23 kommenttia:

 1. Onpa kaunis talo, vaikka sen kohtalo sitten myöhemmin surullinen. Kunnossapito toki olisi maksanut maltaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietysti kaikkia huonokuntoisia huviloita kannata korjata. Kaupungin hyvä veli -verkoston toiminta oli tosi törkeää. Vieläkin suututtaa Einon suvun puolesta, vaikka eivät omia rahoja olleetkaan.

   Poista
 2. ...being a bit crazy can be a good thing!

  VastaaPoista
 3. Ein wunderschönes Haus!
  Hab eine schöne neue Woche liebe Riitta!
  ♥️Allerliebste Grüße,Claudia♥️

  VastaaPoista
 4. Äh, tuollaiset puoli-ilmaiset lunastukset ja huijaukset ovat niin syvältä, siinä kusetetaan porukkaa röyhkeästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun evakkoisälläkin oli puistoalueeksi merkitty pieni maapläntti. Onneksi saimme siitä edes yhden tontin, hintaero oli iso.

   Poista
 5. Aina puhutaan, ettei muka Suomessa ole korruptiota, mutta aina hyväveli-verkosto on osannut hoitaa hommansa piilossa. Nyt voidaan puhua hyvävelisisko-verkostoista, luulisin. Kaunis on ollut tuo Onnelan hovi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jees, hyvä sisko -verkostojakin lienee! KS. kommentini Susille.

   Poista
 6. Kerrassaan upea asumus!! Ja lopputulema niin kapitalistinen kunnalliskusetus että ei paremmasta väliä. Suomessa ei ehkä ole juurikaan korruptiota mutta kähmitä täälläkin osataan, varsinkin kuntatasolla.

  Hieno krapu, herätti ajatuksia, kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meilläkin kähmintää on! Laitoin kuvan alle oikaisun: se ei ole se Einon Onnelan hovi, siitä on minulla vain suttuinen mv kuva yhdessä kirjassa. Tämä on Wikipedian kuva Terijoen huvilayhdyskunnasta. Einon hovi oli myös ruskea, mutta korkeampi. Yläkerrassa/vintillä oli jättimäinen vesisäiliö, jota venäläiset kesävieraat tarvitsivat aikoinaan huvilalla vieraillessaan.

   Poista
  2. Ah, Terijoki, heti tulee mieleen sodan aikainen Terijoen hallitus, laittoivat nukkahallituksen kasaan kun luulivat, ihan tosissaan, että suomalaiset työläiset heittää aseet pois ja toivottaa venäläiset "vapauttajat" ilolla. Ei tullut iloa, tuli lyijyä.
   Kumpikin suku, isän ja äidin siis, on kotoisin Karjalasta, sellaista lievää kutinaa aiheuttaa kaikki sinne viittaava. Pitäisi oikeastaan tehdä joku muutaman päivän kestävä retki niihin maisemiin. Näkisi saman mitä iso-isät näki ..jännää... heti ebookersin sivuille! ;)

   Poista
  3. Minäkin olen sekä isän että äidin puolelta karjalainen, vaan en ole käynyt minäkään. Yhden kerran Leningradissa ennen Neuvostoliiton romahdusta, siinä se. Viipurista ja sen ihanuudesta kuulin lapsena usein. Aika lie kullannut muistot, ainakin tänä päivänä se on rähjääntynyt.

   Poista
 7. Vanhoja hienoja rakennuksia on jäänyt milloin tie- tai sähkölinjojen ja tekojärvien alle, mutta tuossa ei toteudu edes "yhteinen etu", vaan yksityinen välistäveto.

  VastaaPoista
 8. Näitä Einoja ja muita on lukuisa joukko joilta on keploteltu omaisuutta kun eivät ole enää jaksaneet pitää puoliaan. Häikäilemättä otettu.

  VastaaPoista
 9. Vai ei ole korruptiota. Kyllä on mutta se peitellään hyvä veli/sisko-verkosto ym. sanoihin. Einot joutuu kärsimään mutta esim. kansanedustajat voivat nauttia sopeutumiseläkettä vuosia. Selkärankaista olisi muuttaa oma etu kohtuulliseksi. Viime viikolla uutisoitiin, jos hallitus kaatuu saa kaikki valtiosihteerit karenssikorvausta 12 kk. Juttu löytyy Ilta-sanomat 'makuutuskorvaus'. Omista eduista osataan pitää kiinni.
  Mutta eihän kukaan halua luopua saavutetuista eduista! Mutta mitä etuja kukin saa ja kuka niitä ajaa onkin kimurantimpi juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotkuinen vyyhti kaikitenkin, Suomessakin Blogitse!

   Poista
 10. Tosi kaunis talo, mutta niin surullinen kohtalo silläkin. Anastaminen on ihan oikea sana puoli-ilmaiseksi lunastamiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin se käy vohkiminen / anastaminen meilläkin eikä varmasti ole ainoa laatujaan.

   Poista
 11. Sinulla on ihanat muistot ajasta, jolloin huvila ja Eino olivat voimissaan. Niitä ei kaupunki voi ryöstää, vaikka ryöväsikin kepulisti Einon maan ja pisti talon maan tasalle. Vahvimman oikeudella heikompaa nylettiin. Ilkeää on. Miten Einon elämän loppuvaiheet?
  Kirjoitat niin kauniisti lapsuusmuistoistasi.
  P.s. Olet muuttanut kravut eri blogiin, enkä saa millään tätä blogiasi linkitettyä itselleni. Taitaa olla taukoni aikana blogspotkin muuttanut jotain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eino kuoli vanhanapoikana jonkun kaupungin hoivakodin asukkina. Hänellähän oli sisko (mun käsityönopettaja Kerttu!!!!) ja veli, joiden kanssa yhdeydet oli minimissä.

   En jaksanut kolmea blogia. kaksi riittää hyvin. Blogien lisääminen blogiluettelo-tagiin on vähän hasardihommaa, mutta yleensä muutaman yrityksen jälken onnistuu.

   Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.