08 huhtikuuta 2017

Kirsi Tuominen - Pihan köynnöskasvit


Kirjan kuvan olen upottanut kultahumalan kuvaan - se on yksi lemppareistani!

Köynnösten pikkujätti!

Jos etsit nimenomaan tietoa, tämä Kirsi Tuomisen uusin on sinun kirjasi! Eipä ole pitkään aikaan osunut käteen näin perusteellista puutarhan tietokirjaa. Kirsi Tuominen tietää mistä puhuu: hän on hortonomi, puutarhaopettaja ja Uudenmaan Marttojen kokenut puutarhaneuvoja, joka on julkaissut useita puutarhaa käsitteleviä kirjoja. Tiedon lisäksi saat tottakai runsaasti vinkkejä köynnösten eri käyttötavoista, lajeista ja hoidosta. Ihastuttavaa silmänruokaa unohtamatta!

Ruotsinköynnöskuusama tuoksuu ihanasti korkealla kaaressa.

En ala listaamaan kaikkia tämän köynnösten pikkujätin aiheita, totean vain että sisällysluettelo käsittää 1,5 aukeamaa pienellä präntillä. Poimin tähän postaukseen niitä asioita, jotka itse miellän hyödyllisimmiksi ja kiinnostavimmiksi. Vaikka kylmä Suomen talvi rajoittaa jonkun verran köynnösten lajikevalikoimaa, on meillä silti huikea määrä täällä menestyviä sekä vihreitä että kukkivia köynnöksiä. Suojaisan kasvupaikan valinnalla ja oikealla istutuksella meillä menestyvät myös viiniköynnökset ja aremmat jalokärhöt.

Rehevä piippuköynnös vehreyttää varjon puolen sisääntuloa.

Vehreyttä ja korkeutta köynnöksillä
Kun tilaa ei ole puille tai kookkaammille pensaille, siinä on köynnöksen paikka! Vehreää vihreyttä tai kukkaisaa ihanuutta saa korkeutta antamaan myös uudessa puutarhassa, kun puut eivät vielä ole ehtineet kasvaa. Köynnöskaari tuonne, humalasalko tänne, syksyn ruskassa hehkuva villiviini aidalle tai seinälle... Sopiva köynnös pation pergolaan näkösuojaksi tai peittämään kompostia tai jäteastiaa... Maata pitkin rönsyävät köynnökset vehreyttävät kallion tai paljaan männynrungon... Eri köynnökset ovat kertakaikkian monipuolisesti käytettäviä kasveja.

Humalasalko antaa korkeutta istutusalueella.

Näin ne kiipeävät!
Tämä on minusta todella hyödyllinen luku: pitää osata valita köynnökselle sopiva tuki. Köynnöshortensia kiipeää kiipimäjuurillaan, ja saattaa vaurioittaa seinää kun kasvi irrotetaan. Kärhillään kiipeävät mm. tuoksuherne ja tuttu imukärhivilliviini. Tukensa ympärille kiertyvät mm. humalat, köynnöskuusamat, laikkuköynnökset ja piippuköynnökset. Kärhöt kiipeävät pidentyneiden lehtiruotiensa avulla.

Huom! Tuki ei saa olla liian paksu, parhaiten kiipeäminen onnistuu pyöreää, halkaisijaltaan noin 0,5 cm tukea myöten. Itse olen tässä mennyt halpaan ja huomannut, että kärhöt tai humalat eivät todellakaan jaksa kiertyä puuritilään! Itse olen käyttänyt paljon raudoitusverkkoa. Toimii hyvin, mutta saattaa jättää ruosteisia jälkiä. Kirjassa on paljon vinkkejä sopivista köynnöstuista.

Köynnöskuusama vehreyttää seinää ja talon nurkalla olevia ruukkuistutuksia.

Vinkkiboxeista tieto näppärästi
Aiheesta kuin aiheesta Tuominen on laatinut vihreitä vinkkiboxeja, joista tieto löytyy kätevästi: *Näkösuojaksi *Pergolaan *Köynnösporttiin *Seinustalle *Istutusryhmään *Puunrunkoon *Maanpeitteeksi *Hankaliin paikkoihin vihreyttä *Tilanjakajiksi *Majaksi *Aidalle *Parvekkeelle *Amppeliin *Havujen seuraksi * Sisääntuloon *Aurinkoon *Puolivarjoon *Varjoon  *Monivuotiset *Yksivuotiset *Puuvartiset * *Perennamaiset *Istutus *Hoito *Leikkaus *Lannoitus *Kasvinsuojelu...

Tämä upea valkoinen jalokärhö kasvaa ruukussa ja viettää talvet kellarissa.

Kärhöistä kerrankin kunnon tietopaketti!
Todella monissa kirjoissa on kärhöistä puutteellista tietoa, eikä taimistoillakaan tilanne ole parempi. Lukija ja kärhön ostaja ovat ymmällään mitä valita ja miten hoitaa. Erityisesti päänvaivaa tuottaa se, miten leikataan - mutta nytpä sitä ongelmaa ei enää ole! Tuominen esittelee kattavin tiedoin eri kärhöryhmät ja niiden ominaisuudet, hoidon ja leikkaustavan. *Alppikärhöt ja lähisukulaiset *Lumikärhöt *Keltakärhöt *Loisto- eli jalokärhöt ja tarhaviinikärhöt *Lyhtykärhöt 

Huom! Loistokärhöihin kuuluvat Patens-ryhmän kärhöt ovat ns. aikaisia isokukkaisia. Mutta tämä ryhmä on useimmiten Suomessa ongelmallinen: ne kukkivat jo kesäkuussa edellisvuoden versoilla, jotka meillä paleltuvat melkein aina. Loppukesällä seuraa sitten lisää kukintaa uusilla, saman kesän versoilla. Hyvä kärhösivusto netissä on Clematis on the web, josta voi tarkistaa mihin ryhmään kukin kärhö kuuluu.


Mikä olisikaan upeampi syysköynnös kuin punaisena hehkuva villiviini!

Pihan köynnöskasvit on loistava käsikirja jokaisen kotipuutarhurin hyllyyn. Kirja ehdottaa ja näyttää lukuisia ihania köynnösvaihtoehtoja puutarhaasi. Annettujen tarkkojen lajiketietojen avulla osaat valita sopivan köynnöksen kaavailemaasi paikkaan ja opit myös miten sitä hoitaa. Kirja teki minuun vaikutuksen tietomäärällään - siksi ristin sen köynnösten pikkujätiksi!

Kirsi Tuominen
Pihan köynnöskasvit
Minerva 2017
*****
Arvostelukappale - kiitokseni kustantajalle


Oma vinkki:

Yläkuvien korkeassa tornissa kasvaa alppikärhö 'Albina plena',
alakuvien matalassa tornissa pensaskärhö 'Clematis recta'

Olen rakennellut raudoitusverkosta useita eri korkuisia neli- tai kolmisivuisia torneja. Ankkurointi tiukasti maahan harjateräskoukulla. Korkeat tornit sopivat kivasti istutusalueiden keskelle kärhöjen kodiksi korkeutta antamaan. Matalat tornit tukevat mm. kultapalloa ja matalampia kärhöjä, kuten kollaasin alaosan pensaskärhöä. Kun se on kasvanut kesällä täyteen mittaansa, ei tuesta näy rautaakaan!

5 kommenttia:

  1. Están preciosas, las clematis me encantan. Besos.

    VastaaPoista
  2. Wow, beautiful climbers and wonderful photos.
    Greetings, Riitta:)

    VastaaPoista
  3. Lovely photographs and what a glorious colour in the one before the mosaic.

    All the best Jan

    VastaaPoista
  4. Beautiful photos, Riita. Are they all from the book?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you my foreign visitors ❤︎ This great book was just released. Google does not translate well, so I hope you got the idea: the book is all about climbers - the varieties, how to choose the right one to its place and purpose - how to use climbers in the garden.

      All photos are from the book except the last mosaic.

      Poista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.