03 huhtikuuta 2017

Paulan vinkeillä vihreä keidas!


Kiinanlaikkuköynnös - Actinidia kolomikta - vehreyttää kasvihuoneen tienoota

Useimmat meistä tietävät kuka aina iloinen ja positiivinen Paula Ritanen-Närhi on: hortonomi, luennoitsija, toimittaja ja kirjailija. Luin juuri hänen hurmaavan kirjansa Nykyaikainen kaupunkipuutarha, jossa Paula antaa vinkkejä pienen pihan omistajille. Erityisen hyödyllistä tietoa puutarhanoviisille, mutta kivoja tuoreita vinkkejä myös kokeneemmalle kotipuutarhurille ja isompaankin puutarhaan. Kaiken kruunaavat tottakai Paulan silmiä hivelevät vehreät kuvat! Jos haluat lukea koko artikkelini, klikkaa kirjan nimeä. Tämän postauksen kuvat ovat pääosin Paulan kirjasta, plus muutama oma.

Paula Ritanen-Närhi is a popular garden reporter and writer. I just read her lovely book Modern City Garden. She gives great tips for owners of a small city garden but the tips are useful for larger gardens too. If you wish to read my entire post, click the name of the book. There is Google translator on my book blog. The photos of this post are from Paula's book plus a few from my own garden.

Minerva 2016 ****
Kirjan aiheita faktoin & kasvilistoin & istutus- ja hoito-ohjein
*Pihan suunnittelu *Nurmimatto* *Maanpeiteperennat *Puut ja pensaat* *Perennat *Köynnökset *Kesäkukat *Pelargonit *Hyötykasvit *Hedelmä- ja marjatarha *Puutarhakasvien vuosihuolto *Rakenteet: lasiterassi, puurakenteet *Kiveykset *Muurit *Aidat *Vesiaiheet *Valaistus *Monimuotoinen luontopiha*

Kerroksellisuutta puin, pensain, perennoin ja maanpeittokasvein
Multi-layered planting with trees, shrubs, perennials and ground covers

Vihreä olohuone - Green Livingroom Outdoors
Pidän kovasti Paulan ajatuksesta, jossa kesän vihreän olohuoneen katto muodostuu puiden lehvästöistä, seinät puista ja pensaista ja lattiana on nurmikko, puupinta tai kiveys. Tästä kerroksellisuudesta syntyy hyvä pienilmasto ja viihtyisyys. Kasvit mieluiten isoina ryhminä toistensa lomaan eikä ripoteltuina sinne tänne.

I like very much Paula's idea of green living room outdoors where the ceiling is formed by trees & their foliage, walls by tree trunks & taller shrubs and the floor by grass, wood or paving. This multi-layered planting forms a good micro climate and comfortable space. Plantings preferably in bigger areas, not scattered around.


 Lattiaksi nurmikko? - Grass for floor & carpet?
Tämä on kiinnostava kysymys, ja miten siihen vastataan riippuu monista seikoista. Vihreä samettinurmikko on kaunis ja pehmoinen jalan alla, ja tarjoaa myös lapsille hyvän leikkipaikan. Tosin se vaatii hyvän multavan perustuksen ja hyvän hoidon. Kaltevilla rinnetonteilla nurmikonleikkuu on hankalaa eikä nurmikko viihdy ohuella multapohjalla esim. kallion päällä. No mitäs sitten tilalle?

This is an interesting question and the answer depends on many factors. Children might need some playground and green grass is also beautiful. But on slopes cutting is difficult and grass doesn't thrive in rocky or sandy soil. Well, what to choose then?Kiveystä, puupintaa ja maanpeittokasveja! - Paving, wood surface and ground covers!
Maanpeitekasvit ja peittoperennat eivät kestä runsasta tallaamista, joten niitä käytetään laatoitusten ja puupintojen väleissä ja ohella. Omassa puutarhassani on vain pieni yhtenäinen nurmikkopläntti, muu on askellaatoin varustetuilla kulkupoluilla ja manpeittokasveilla. Niitä löytyy kaikkiin kasvuolosuhteisiin: aurinkoon ja varjoon; hiekkaiseen ja multavaan maahan. Omia suosikkejani ovat pikkutalvio, hopeatäpläpeippi, tuoksukurjenpolvi, keltamaksaruoho ja nukkapähkämö.

Ground covers don't tolerate too much stepping so they are used in connexion of pavings and wood surface. In my own garden I have only a little of grass but plenty of ground covers. You can choose the proper plant to all growing conditions: to sun or shade, to sandy or better soil. My favourites are Vinca minor, Lamium maculatum, Geranium macrorrhizum,  Sedum acre and Stachys byzantina.

Kärhön kesä ruukussa, talvet kellarissa
Kukkaloistoa ja runsautta perennoilla & köynnöksillä & kesäkukilla - Floral Bliss with perennials, climbers and annuals
 • Perennoiden kasvuolosuhteiden huomioiminen on ensisijainen juttu, sitten voikin keskittyä väreihin ja omiin mieltymyksiinsä. 
 • Lehtiköynnökset ja kukkivat köynnökset tuovat korkeutta uuteen pihaan kaarissa, vehreyttävät aitoja ja muureja; sirot viinikärhöt kukittavat ihanasti tummanvihreän tuijan tai heinäkuisen syreenin. 
 • Yksivuotiset kesäkukat kukkivat hyvällä hoidolla ja sopivalla lannoituksella koko kesän. Ja valinnanvaraa, lajikkeita ja värejä on loputtomiin. Niillä voi vaihtaa väriteemaa ja ideaa vaikka joka vuosi, ja kesäkukkia voi mainiosti yhdistää perennoihin.
 • From perennials you can create the color theme you wish, only keep in mind their optimal growing conditions. 
 • Climbers bring height in arches and lush on walls and fences. Delicate Viticellas (clematis) are lovely growing on bushes or dark green thujas. 
 • Annuals bloom the whole season and the variety to choose from is endless.
Kultahumala - Humulus lupulus 'Aureus'
Kärhöjen ohella omia köynnössuosikkejani ovat kultahumala ja villiviini. 
Neljä kuvaa niistä omasta puutarhastani. 
In addition to clematis my favourite climbers are Humulus lupulus 'Aureus' and Parthenocissus. 
Here a few photos from my garden:Villiviini luo ihanan kaaren kasvaessaan terttuseljalla
Parthenocissus forms a lovely arch growing on Sambucus racemosa


Puutarha ruukuissa - Garden in Pots
Yrtti- tai kasvimaa onnistuvat loistavasti pienessäkin tilassa. Yrtit viihtyvät sisälläkin ikkunalaudalla; hedelmäpuut säleikkömalliin leikattuina seinustoilla; marjapensaat ovat kauniita myös aidannepensaina. Kurpitsankin hyötyviljely onnistuu isossa ruukussa! You can cultivate almost what you like in pots or a small space - even pumpkins!


Riippajalavan katveessa ihastuttava ruukkunurkkaus!
Nykyaikainen kaupunkipuutarha on mielestäni mainio peruskirja omaa uutta puutarhaa laittavalle tai vastikään puutarhanhoidosta innostuneelle. Paulan laaja tietopohja ja hänen pitkä kokemuksensa tarjoavat tärkeää ja hyödyllistä tietoa heille, mutta myös ihastuttavaa silmänruokaa ja vinkkejä jo valmiiksi enemmän tietäville.

Mainio tupaantuliaislahja uuteen kotiin muuttaneelle ❤︎

This is a lovely book, unfortunately available only in Finnish. But I hope you got some tips!

10 kommenttia:

 1. Hello Riitta! Your garden must be such a lovely place to admire all sorts of plants and flowers in so many colors! Like a paradise, for sure, it is a place for your soul. So nice to see these pictures of green and red leaves from your garden; lovely, indeed!
  Have a wonderful month of Spring in April and a very great new week ahead!

  VastaaPoista
 2. Taitaapa olla aika viettelevä kirja! Upeat kuvat!!

  VastaaPoista
 3. Real Paradise. I love all the greens and Spring is surely a time of GREEN.
  Your Clematis is lovely
  MB

  VastaaPoista
 4. Se ve todo precioso. Un beso.

  VastaaPoista
 5. What a wonderful garden, dear Riitta, thank you for all the lovely sights!
  Have a great week,
  Love and hugs, Claudia xo

  VastaaPoista
 6. Ihanalta vaikuttava kirja.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi25 syyskuuta

  I was able to find good info from your blog articles.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi02 lokakuuta

  You made some decent points there. I checked on the web for more information about the issue and found most people will
  go along with your views on this web site.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi - Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Floral Passions ei pidä lukijarekisteriä eikä kerää minkäänlaisia lukijatietoja. Blogger-blogina Floral Passions noudattaa Googlen yksityisyydensuojakäytäntöä. Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.