14 joulukuuta 2021

Krapu w 49 - Jouluvalojen hohde


JOULUVALOJEN HOHDE...

... ilahduttaa pientä ihmistä kaamoksessa, vaikka vilkkuvat värivalot myös ärsyttävät. Mitähän luonnon eläimet niistä tuumivat? Skitsofreeninen välke tuntuu varmaan uhkaavalta ja pelästyttää. Yhdestä kirjasta luin, että miljoonien muuttolintujen muuttoreitti kulkee New Yorkin pilvenpiirtäjien yli. Näyttäähän valaistu Manhattan satumaiselta ihmissilmään hämärässä, mutta kaikella tällä ihmisen luomalla on surullinen puolensa. Pilvenpiirtäjien valot ja heijasteet koituvat muuttolintujen tuhoksi ja pelkästään New Yorkissa kuolee noin 100.000 muuttolintua vuosittain törmättyään pilvenpiirtäjien ikkunoihin.

Meillä Suomessa ei ole onneksi samassa pröystäilevässä mitassa valosaastetta, vaikka sitä onkin. Pääkaupunkiseudulla eivät edes tähdet kunnolla näy. Eikä elämämme ole niin hektistäkään, luppoaikaa on enemmän. Ainakin jouluna, tosin ei aivan kaikilla.

⭐️⭐️⭐️

Hyvää joulua kaikille krapuilijoille, tavataan ensi vuonna!

100 sanan krapuhaastetta vetää SusuPetal. 
Viikon 48 krapusanat ovat hohde, luppoaika, pelästyttää.

Crab is a 100 word Finnish writing challenge. 
Words for the week 48 are shine, idle time, frighten.


THE SHINE OF CHRISTMAS LIGHTS...

... delights us humans in the darkest season, although the flashing colored lights are also annoying. What do wild animals think about them? Schizophrenic flashing probably feels threatening and frightening. I read in one book that the migratory route of millions of migratory birds passes over New York’s skyscrapers. The illuminated Manhattan looks fabulous to the human eye at dusk, but all this man-made creation has its sad side. The lights and reflections of skyscrapers are wreaking havoc on migratory birds, and in New York alone, about 100,000 migratory birds die each year after colliding with the windows of skyscrapers. 

Fortunately, we in Finland do not have the same boastful level of light pollution, even though it does exist. In the metropolitan area, not even the stars are properly visible. And our lives aren’t that hectic either, there’s more idle time. At least at Christmas, though not for all.

❤︎❤︎❤︎
#der natur donnerstag #gartenglück #how to survive november #image-in-ing #krapu 

21 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. I read that about NY scyscrapers and migratory birds in Vesper Flights by British Helen MacDonald. Five star book for me.

   Poista
 2. Valoa hyvässä ja pahassa. Onneksi tätä pimeyttä ei kauaa enää kestä...
  Mukavaa joulun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavan toivotuksista! Tänään kävin icebugit jalassa ja vesisateessa päivälenkillä. Mukavuus oli kaukana, mutta kyllä me tämäkin kestetään!

   Poista
 3. Vielä viikko, sitten päivä alkaa hitaasti mutta varmasti pidetä.

  VastaaPoista
 4. Voi lintupoloja!

  Näin sateisinä ja pimeinä aikoina olen kyllä iloinen kaikista joulu- ja talvivaloista, jotka roikkuvat ihmisten kodeissa ja pihoilla. Muuten olisi niin synkkää kävellä tuolla sateessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pahinta kaamosta ja edelleen liukasta.

   Poista
 5. Valoa saa ja pitääkin olla mutta kohtuudella. Lintuparat! Hyvää joulun odotusta kuitenkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta lintujen kohtalosta oli surullista lukea.

   Poista
 6. Jouluvaloja kohtuudella,sinisestä valosta en tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen on parempi kuin vihreä & punainen, minusta 😏

   Poista
 7. Ikävää tuo lintujen kohtalo. Välkkyvät ja räiskyvät kuten discovalot on kamalaa kidutusta. Muuten valot ovat hieno lisä kaamoksen aikaan. Olen aika maltillisesti valottanut pihaa, vain kuusessa ja tänään vajan seinälle kranssi, jossa pikku ledit. Kirkkaan kuutamon aikana ne voi kaikki sammuttaa. Tähtitaivas on myös pilvettömänä yönä hieno valaistus.
  Hyvä, nyt et liukastu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi värivaloja ja välkkyviä näkyy nykyään vähemmän. Meidän naapurissa on siniset valot kartiovalkokuusessa ja jossain ylhäällä syttyvät ja sammuvat sinertävät jääpuikot. Tosi nättiä. Näen ne keittiön ikkunasta ja ihailen.

   Poista
 8. Lovely images! Have a great week!
  https://travelingbugwiththreeboys-kelleyn.blogspot.com/2021/12/holidays.html

  VastaaPoista
 9. Ich finde es ein interessantes Bild.
  Ganz lieben Dank für deine Kommentare. Freut mich immer wieder.
  Bis morgen, bin schon gespannt.
  Liebe Grüße Eva

  VastaaPoista
 10. Sääliksi käy linnut.
  Ystäväni joutui muuttamaan maalle, kun ei saanut nukuttua kaupungin valoissa.

  VastaaPoista
 11. Hillityt kausi/jouluvalot ovat piriste pimeään vuodenaikaan. Annetaan linnuille ja muille luontokappaleille turvallinen ympäristö.
  Valoisaa ja lämmintä joulua!

  VastaaPoista
 12. Voi lintupolot. En ole aiemmin kuullutkaan tästä. Ja muutenkin alkaa linnuista(kin) olla pulaa! Mutta nuo syttyvät ja sammuvat jääpuikot ovat minustakin kauniit. Välkkyvaloja kauhistelen, mutta kyllä muita valoja saa olla tähän aikaan vuodesta, kunhan kohtuudella niitäkin. Rauhallista joulunaikaa <3

  VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.