Sivut

06 helmikuuta 2022

The Runeberg Cake


Color Collage:
This week’s shades of Värisilmä's interior paints are Reading moment, Princess and Prince. 

The beginning of February is the time of the traditional Runeberg pastries. They are sweet and rich in calories, but taste oh so good! On top there is an icing sugar round with rasperry jam and the pastry is flavoured with rum. The name comes after our national poet Johan Ludvig Runeberg (1804-1877), whose birthday is celebrated the 5th of February. According to the history his wife Fredrica used to bake them and today every commercial bakery has their own secret recipe. HERE one recipe in English.


❤︎❤︎❤︎
#color collage #der natur donnerstag #gartenglück #image-in-ing #krapu 
#makrotex  #mosaic monday #my corner of the world #tuesday's treasures 

29 kommenttia:

  1. Oh wie lecker liebe Riitta,
    fehlt nur noch eine gute Tasse Kaffee!
    Liebe Grüße zu dir
    Lieselotte

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The coffee cup is hidden outside the photo :)

      Poista
  2. But I can totally go along with that, dear Riitta.
    Such a great cake, hit the spot for me.
    Beautiful collage.
    happy sunday to you

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Sweet traditional Runeberg cakes are the treat of the month.

      Poista
  4. Punasipulia leivän päälle, kyllä maistuu. Runebergintortut eivät ole koskaan olleet minun makuuni, mutta onhan ne tämän vuodenajan legendaarisia kahvipöydän kaunistuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punasipuleita voi nopeasti ’säilöä’ kuten mummon kurkkuviipaleita. Vettä, sokeria, suolaa ja etikkaa. Sipulirenkaat kiehautettuun liemeen ja hyvää tulee.

      Poista
  5. Lukutoukan herkkuhetki <3

    VastaaPoista
  6. Hienosti löysit kuvattavaa tähän haasteeseen. Osuvat värit.

    VastaaPoista
  7. Nams, nappasin runebergintortun.
    Kaunis kollaasi!

    VastaaPoista
  8. Hast du den Kuchen wohl extra für Aino gebacken ;-)
    Wieder eine schöne Motivauswahl zum Farbthema, gut gelugen !
    ♥lichst Jutta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielen Dank Jutta. Ich habe den Kuchen gekauft…

      Poista
  9. Such a lovely looking cake that sounds really delicious.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. It is nice to have food and treat traditions!

      Poista
  10. Fascinating! I'd never heard of these before. I'm not sure if I could find all the ingredients but it would be fun to try to make one!
    Thank you for sharing at https://image-in-ing.blogspot.com/2022/02/alter-egos.html

    VastaaPoista
  11. Looks yammi and never heard of it before. So I had a look after the recipe cause to have the taste ;-)))

    Greetings

    Nova

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. This is a seasonal treat. Every year I have some.

      Poista
  12. A beautiful cake, dear Riitta! Looks yummy.
    Amalia
    xo

    VastaaPoista
  13. This sounds delicious with the ground almonds and cardamom. How fun to have traditions like this.

    VastaaPoista
  14. A cake with a history! Looks delicious too.

    VastaaPoista
  15. Ein traditionelles Gebäck das ich noch nie gegessen habe. Sieht sehr lecker aus und hat sicher gut geschmeckt.
    L G Pia

    VastaaPoista
  16. Kaunis kakku, eikä vain päältä, sillä tuo torttu on herkullinen.

    VastaaPoista

Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.

Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.