Tänään toivotellaan - Tervetuloa marraskuu! Kolmekymmentä syksyistä päivää edessä, toivottavasti osaan käyttää ne hyvin - puuhaten, leväten, sopivan rytmin löytäen...
Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto
on suomalaisen kansanperinteen perusteos, ilmestynyt jo vuonna 1950. Minulla on tapana napata kirja hyllystä ja selailla sitä kunkin kuun alussa. Vaikka kirjan maininnat tuntuvat nykyihmisen kannalta kaukaisilta, on mukava tietää esi-isiemme aatoksista.
Marraskuun juhlapäivistä itse noteeraan oikeastaan vain Pyhäinpäivän, mutta Martinpäivästä (10.11.) tulee käsite Martinhanhi ja Martin markkinat. Tuo päivä on Lutherin syntymäpäivä (1483), kansanperinteessämme suurikin juoma- ja syömäpäivä. Vilkaisin pikaisesti nettiin, ja paljonkin Martinhanhen reseptejä näyttää olevan tarjolla. Helsingissä Kaapelitehtaalla on tänäkin vuonna suuret Martin markkinat 21. - 22.11., jotka painottuvat virolaiseen käsityöhön, kirjallisuuteen ja ruokaan.
Liisan liukkaat ja Kaisan kaljamat alkavat viimeistään 19.11. muistuttaen meitä kenkien nastoista! Sääprofeetat aloittavat marraskuun lopulla joulusään ennustamisen... Antinpäivä 30.11. sulkee marraskuun ja vie meidät joulun odotukseen. Wanha kansa tutkaili ahkerasti säätä ja ennusti tulevaa, koska säällä oli valtava merkitys maataloudessa ja karjanhoidossa. Näistä löytyy todella paljon kansanlaskunomaisia lausahduksia.
Anterosta pyhät alkaa.
Antti joulut aloittaa, Tuomas tupaan taluttaa.
Itsellä on tapana sytytellä ulos kaamosvalot marraskuun puolivälissä.
Ikkunoihin valokranssit ja kynttilät ensimmäisenä adventtina.
Puutarhavalot netistä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Thank you for your comment ♥ All comments containing an advertising link shall be removed.
Kommentoimalla HYVÄKSYT, että Google kerää sinusta määrättyjä tietoja. Mitä ne ovat, löytyy sivulta Yksityisyydensuoja sekä Googlen sivulta.